Jorien en Gerda: twee voor de prijs van één, negen budgettips

05-11-2012 11:47

We kregen een paar reacties dat we het vooral over dure kleding zouden hebben. Niet helemaal waar, want stijl is volgens ons niet te koop. Toch vonden we dat we aan de oproep gehoor moesten geven, dus hierbij een artikel met tips om te besparen op je kledinguitgaven. Daarbij willen we benadrukken dat kleding die goed gemaakt is en waarbij kwalitatief goede en duurzame stoffen gebruikt zijn uiteindelijk een langer leven beschoren is -incidenten als bijvoorbeeld rode wijn uitgezonderd- dan goedkopere stukken. Dat gesteld hebbende, hierbij onze negen gouden budgettips.

1. Check je kledingkast
Ga in ieder geval twee keer per jaar volledig door je kledingvoorraad heen. Maak drie stapels: 1 Wat je niet meer draagt of waar je op uitgekeken bent. 2 Wat onderhoud nodig heeft -vlekken, losse knopen en draadjes etcetera-. 3 Waar je nog blij van wordt.

Doe alles van stapel 1 in een doos of vuilniszak voor tip 6 in dit verhaal. Alles van stapel 2 gaat naar de kledingmaker, stomerij, in de was enzovoort. Alles van stapel 3 kan na een wasbeurt weer terug de kast in. Door goed te kijken wat je allemaal hebt, realiseer je weer hoeveel dat is en kun je over nieuwe combinaties nadenken.

2. Uitverkoop
Maak aan het begin van het voorjaar en de herfst na stap 1 een lijstje van wat je nodig denkt te hebben. Bedenk wat je echt direct nodig hebt en zet de rest op een verlanglijstje. Tegen de tijd dat het uitverkoop is, koop je alleen dat wat je écht leuk vindt, scheelt weer miskopen. Zie ook ons eerdere blog over uitverkooptips!

3. Nieuwsbrieven
Veel kledingwinkels en kledingmerken versturen nieuwsbrieven via de e-mail. Voordeel van deze nieuwsbrieven is dat je vaak kortingscodes krijgt en direct op de hoogte bent wanneer de uitverkoop begint. Nadeel is wel dat deze nieuwsbrieven je ook kunnen verleiden tot extra -online- aankopen die je misschien helemaal niet nodig hebt.

4. Mode, trends en stijl
Koop bewust. Wat vind je zelf écht mooi en past bij jouw stijl en figuur en wat is een trenditem waarvan je al weet dat je er snel op uitgekeken bent? Hierbij zeggen we niet dat je als budgetkoper weerbastig alle trends moet weerstaan, maar dat je goed nadenkt voordat je het koopt. Zie onze eerdere blog over het maken van combinaties met wat je al hebt.

Op dit moment zijn Jorien en Gerda helemaal into geel en animalprints die je veel ziet. Absoluut een trend, maar ook items die volgend jaar nog steeds leuk zijn, zoals Gerda’s knalgele blazer en groene animalsjaal en Jorien’s grijze tijgerprintskinny en gele riempje. Kijk ook of de bewuste trend bij jou past. Hartstikke leuk zo’n sweater met dierenprint, maar als je normaal nooit in sportieve truien loopt, is de kans groot dat deze trui uiteindelijk een eenzaam leven heeft en nooit buiten je kast komt.

5. Tweedehands
Tegenwoordig is tweedehands helemaal hip -vooral als je het vintage noemt-. Vaak zijn oudere kledingstukken uit vintageshops van prima kwaliteit. Omdat de zoom in het verleden breder was kun je deze kledingstukken ook makkelijker uitleggen -ofwel: als je de rits net niet dicht krijgt- of in laten nemen -dat je er niet samen in past-. Ook bij tweedehandswinkelen is het handig als je van tevoren bedenkt wat je zoekt zodat je doelgericht te werk kan gaan.

6. Vrienden met dezelfde smaak en kledingmaat
Zoek vrienden die kleding dragen waar je zelf ook wel in wilt lopen. Laat ze deze blog lezen en kijk elkaars vuilniszakken van tip 1 door. Dan kun jij dat jasje dat maandenlang in iemand anders kast lag eindelijk z’n coming out laten beleven.

7. Denk in outfits
Vind je het lastig te bedenken wat goed bij elkaar staat? Koop dan kledingstukken die je makkelijk met elkaar kan combineren. Hoe doe je dat? Koop niet een los rokje, maar een rokje met een top of blouse. Door tinten te kopen die goed bij elkaar passen, voorkom je ook een hoop leed. Bij twijfel: neem een vriendin mee die in combinaties loopt die je leuk vindt. Of vraag advies aan het winkelpersoneel. Daar zijn ze voor! Bedenk wel: wat hen leuk staat kan bij jou heel anders uitpakken. Kijk dus naar totaalbeeld en smaak.

8. Lees de modebladen
En dan adviseren wij vooral de maart- en septembernummers. Vis ze desnoods van de leestafels in hippe koffietenten. Ja, in de ELLE, Vogue en MarieClaire worden de dure merken en designers gepromoot, maar zoals je weet: het begint met inspiratie! Vertaal de catwalklooks naar je eigen budget. Veel magazines doen dat al voor je, maar het kan altijd nog goedkoper.

9. Persoonlijke aanpak
Geef wat je al hebt een hippe persoonlijke tint. Hoewel de hele bleek-en-verknip-je-jeans trend ons altijd een beetje pijn doet, kun je aan veel kleine dingen denken die jouw kledingstuk uniek maken. Dit seizoen is een bewerkt kraagje bijvoorbeeld erg trendy. Vergaar naald, draad en kleine pareltjes en na een paar uurtjes werk is je oude blouse weer helemaal bij. Niet zo handig? Sieraden maken ook een verschil. Denk bijvoorbeeld aan een mooie broche die een blouse of jasje een heel andere uitstraling geeft. Kijk bijvoorbeeld eens naar de looks van Marni.

CC-Foto: Julien Jorge