Sport

Revolutionaire Balkancompetitie is spelen met vuur

11-10-2012 09:00

De Kroatische krant Globus maakte gistermiddag melding van een revolutionaire ontwikkeling in het Europese voetbal. De UEFA zou groen licht hebben gegeven aan een Balkancompetitie waaraan teams van acht landen mee zouden doen.

Zou deze ontwikkeling ook kunnen bijdragen aan de vorming van een BeNe-Liga met clubs uit de Belgische Klasse en onze Eredivisie?

Een sterke competitie
Als journalist Darko Hudelist inderdaad goed geïnformeerd is, zal met ingang van seizoen 2015-2016 een Balkancompetitie van start gaan. Acht landen (De zes voormalige Joegoslavische landen Slovenië, Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Servië, Montenegro en Macedonië en daarnaast Bulgarije en Hongarije) zullen elk hun twee beste clubs afvaardigen voor deze competitie. Dit zou de uitkomst zijn van besprekingen gecoördineerd door de plaatsvervangend secretaris-generaal van de UEFA met afgevaardigden van de betrokken voetbalbonden en enkele andere prominente UEFA bestuurders, waaronder Ioan Lupescu van het uitvoerend comité van de Europese Voetbalbond. Leuk detail is dat voormalig WK-topscorer Davor Šuker hierbij zijn eerste optreden maakte als voorzitter van de Kroatische voetbalbond.

Voor de kwaliteit van het voetbal is dit goed nieuws. De betrokken clubs zullen meer weerstand te verduren krijgen op het veld en de sterkere competitie zal spelers langer in hun thuisland kunnen houden. Zo bezien is het voor het totale voetbalniveau in de Balkan, en daarmee ook voor hun nationale elftallen, een goede ontwikkeling.

De keuze echter om als eerste internationale competitie te kiezen voor deze regio – en bijvoorbeeld niet voor de Benelux of Scandinavië – is echter zeer riskant, en de timing uiterst ongelukkig. Dit wordt vooral duidelijk als we de situatie van twee van de deelnemende landen eruit pakken: Kroatië en Servië.

De Balkanoorlog
De onafhankelijkheidsoorlog begin jaren negentig is indertijd bloedig verlopen en dat dat de onderlinge verhoudingen tussen de Kroaten en Serviërs niet ten goede is gekomen, behoeft geen verdere uitleg. Dat dit ook zijn weerslag heeft op het voetbal is logisch. Sterker nog, velen zien de rellen die op 13 mei 1991 plaatsvonden in Zagreb tussen de fans van Dinamo (Kroatisch) en Rode Ster Belgrado (Servisch) en de politie als de druppel die uiteindelijk leidde tot de Balkanoorlog. Leden van de Bad Blue Boys (BBB), de beruchte supportersgroep van Dinamo, vochten in de oorlog in de frontlinie, tegen onder meer veel supporters van Rode Ster.

Nadat de rust enigszins was wedergekeerd voor de Kroaten en Serviërs, was het wachten op de eerste onderlinge interland. In 1999 was het zover. Tijdens die wedstrijden was de sfeer zeer gespannen. Dit ging gepaard met zeer veel oorlogsliederen en vuurwerk. Als Joegoslavië (zoals Servië toen nog heette) toen uitfans naar Zagreb mee had mogen nemen, was het slecht afgelopen voor ze als we Darko Zlodi – in 1999 leider van de BBB – mogen geloven.

Slechte timing
Nu hoeven we mijns inziens aan zijn uitspraak niet te twijfelen, maar natuurlijk zijn we inmiddels wel weer dertien jaar verder. En wie weet, wellicht zijn de gemoederen enigszins bedaard. Nu wil het toeval dat Kroatië en Servië elkaar binnenkort weer zullen treffen. Beiden zitten namelijk in dezelfde kwalificatiepoule voor het aankomende WK. In maart en september komend jaar staan de onderlinge ontmoetingen op het programma. Een goede graadmeter om te kijken hoe de zaken er voor staan.

En om deze reden lijkt de huidige timing om groen licht te geven voor een Balkancompetitie op z’n zachtst gezegd ongelukkig. Wat als het nu compleet fout loopt tijdens die twee kwalificatieduels? Heeft dat invloed op deze beslissing? En eigenlijk nog gevaarlijker: wat als het nu wel goed gaat tijdens deze onderlinge duels? Een bezoek van de Torcida Split, de Ultra’s van Hajduk Split, aan Partizan Belgrado kan namelijk bijna niet goed aflopen. En dan hebben we het nog niet eens over een nieuwe ontmoeting tussen de BBB en de fans van Crvena Zvezda (Rode Ster). Daarmee vergeleken is Feyenoord-Ajax nog minder dan kinderspel.

Nee, de Balkancompetitie heeft absoluut de potentie om een hele mooie, sterke competitie te worden, maar het blijft vooral ook spelen met vuur.