Weten & Tech

Persbureau Novum trapt in hoax van niet bestaande hoogleraar

11-10-2012 15:42

Frituurvet soms levensbedreigend‘, kopt de online versie van het Nederlands Dagblad (mirror). Bron: persbureau Novum. En die hebben het weer van een persbericht (zie hieronder). Het onderzoek komt zogenaamd van een hoogleraar die verbonden is aan de universiteit Leiden. Ene Vincent van Driemen, hoogleraar bij de faculteit Sociale wetenschappen en culturen. Wat blijkt: aan de universiteit Leiden is geen hoogleraar Vincent van Driemen verbonden. En de universiteit Leiden heeft ook geen faculteit “Sociale wetenschappen en Culturen” (alleen een faculteit “Sociale wetenschappen”). Een hoax dus. En vreemd genoeg een hoax door iemand die de hele dag al aan het hoaxen is.

Want ook “Gelderse vrouw onderschat eigen maat” (lol!) blijkt een hoax te zijn.

Wie achter deze hoaxes zit (is het weer zo’n Vara-consumentenprogramma?) en waarom deze persberichten worden verstuurd is nog niet duidelijk.

De universiteit Leiden lukt het om duistere redenen niet om hier op te reageren.

Update: zowel persbureau Novum als het Nederlands Dagblad hebben de publicatie inmiddels verwijderd.

Hieronder het originele persbericht van de hoaxer:

PERSBERICHT

Frituurpan is sluipmoordenaar

Amsterdam, 11 oktober 2012 – De staat van het frituurvet in de Nederlandse frituurpan is gevaarlijk slecht. Dit blijkt uit onderzoek in samenwerking met de Universiteit Leiden. In opdracht van de Consumentenbond is dit onderzoek onder ruim 1500 Nederlandse gezinnen uitgevoerd.

Al bekend was dat het vaste frituurvet gevaarlijk is voor de gezondheid, maar nu is ook gebleken dat de vloeibare variant net zo bedreigend kan zijn. Van de 1500 gezinnen heeft 87% een frituurpan in huis. Bij bijna twee derde van deze gezinnen (64%) verkeert het frituurvet in zeer gevaarlijke staat. Bij 78 gevallen was het frituurvet zo slecht dat er bij de metingen zelfs giftige stoffen zijn aangetroffen. Dit heeft als oorzaak dat mensen het vet veel te laat verversen. 57% van de ondervraagden weet niet wanneer het frituurvet moet worden vervangen.

Veel van de onderzochte gezinnen vinden het vervangen het frituurvet een vervelend karwei. Hierdoor duurt het vaak een aantal maanden voordat het frituurvet wordt ververst. Door het lange wachten is het vet dusdanig slecht geworden dat het gevaarlijk en zelfs levensbedreigend kan worden.

Noot voor de redactie (niet voor publicatie):

Onderzoek in samenwerking met WBN onderzoek. Voor meer informatie over het gepubliceerde onderzoek kunt u terecht bij Vincent van Driemen via de onderstaande contactgegevens.

Vincent van Driemen
Hoogleraar Universiteit Leiden,
Sociale wetenschappen en culturen

Vestiging
WBN Onderzoek
Bloemgracht 20
1015 Amsterdam

www.wbnonderzoek.nl.vu