De carrière van Rafael van der Vaart is voorbij

05-09-2012 12:01

Rafael van der Vaart is terug bij Hamburger SV. Terug bij de club waar hij ongelofelijk populair was. De Heemskerker wordt bijna binnengehaald als een verlosser. Op zich niet zo gek, want sinds hij weg is uit Hamburg is het ieder jaar minder geworden. Met een 15e plaats afgelopen seizoen als dieptepunt. Mooi dus dat hij daar weer terecht kan, maar hij is wel officieel begonnen met afbouwen. Zijn carrière is over.

Natuurlijk. HSV is een grote club in een heel grote competitie. Maar wel een kleinere club dan Tottenham Hotspur in een kleinere competitie dan de Premier League. Waar Tottenham trouwens al weer een kleinere club was dan Real Madrid. Enfin, ook met Van der Vaart zelf gaat het langzaam maar zeker minder.

Rust en vorm
Toen hij in 2005 overstapte naar HSV, deed hij dat om weer rust en vorm te vinden. Die was hij bij Ajax, waar hij genoegen moest nemen met een plek ‘achter’ Wesley Sneijder, verloren. Logische keuze, maar wel een opmerkelijke transfer voor zo’n groot talent. Toen hij debuteerde als Ajacied werd hem een grote toekomst toegedicht. Hij zou na Ajax toch zeker bij een topclub in Spanje (het land van zijn moeder) of Engeland gaan spelen. Niet bij een (toen nog) middenmoter in Duitsland.

Hij groeide er wel uit tot smaakmaker en publiekslieveling. Datzelfde deed zijn vrouw op de Duitse televisie. In 2007 leek hij dan toch naar Spanje te gaan. Hij poseerde zelfs met een shirt van Valencia. Maar zover kwam het niet. Hij moest wachten tot 2008, voor hij bij een topclub terecht kwam. Bij Real Madrid werd hij toen de vijfde Nederlander. Hij speelde een prima seizoen, maar daarna mocht (nou ja, moest) hij oprotten. Net als de rest van de Hollanders trouwens. Raffie deed dat niet en speelde nog eens 26 wedstrijden in het wit van Real. Toen was het echt over. Aan het begin van seizoen 2010-2011 was er weer geen plaats voor hem.

Hoofdstuk ‘topclub’ was dus mislukt. Van der Vaart balde leuk mee bij Real, maar dat was het ook. Met Tottenham Hotspur vond hij weer een subtopper in een topcompetitie waar hij aan de gang kon. In het eerste seizoen was hij daar verschrikkelijk belangrijk. Volgens sommige grappenmakers was hij, ondanks zijn overgewicht, zelfs een van de beste spelers die ooit voor de Spurs uitkwam.

Lekker ballen
Daar was Harry Redknapp het weer niet helemaal mee eens, want in het tweede seizoen van Van der Vaart was de middenvelder allesbehalve onomstreden. Onder André Villas-Boas zou dat niet anders zijn. Dus was HSV een uitkomst. Weer lekker voetballen voor een leuk salaris. Bovendien in het land waar zijn vrouw een carrière heeft. Met sportief succes of sportieve vooruitgang heeft dit niks te maken. Van der Vaart kan gewoon niet beter en gaat dus maar naar de club waar hij altijd populair is geweest. Hij heeft voor vijf jaar getekend en zal dus waarschijnlijk zijn carrière in Hamburg afsluiten.

Als we naar zijn loopbaan kijken, wordt een ding heel duidelijk: Het is vaak net niet. Bij Ajax werd hij voorbijgestreefd door Wesley Sneijder. Bij Real Madrid en Tottenham werd hij gewogen en te licht bevonden. Hoewel. Te licht… Nou ja. Gelukkig voor hem kan hij de komende paar jaar lekker ballen bij een, op zijn best, middenmoten in Duitsland. Leuk. Fijn. Hij is er populair. Hoeft zich er niet te bewijzen. Het verdient goed. Maar zijn voetbalcarrière is wel over op deze manier. Hij kiest voor de makkelijke weg.