Engeland: Voetbal komt nooit meer thuis

06-06-2012 09:01

Het zal u vast niet zijn ontgaan, het EK staat voor de deur en zoals elk jaar worden de favorieten er in verschillende media voor u uitgelicht. Spanje, Nederland en Duitsland worden getipt als winnaars, met Italië, Portugal en Frankrijk als gevaarlijke outsiders. Nergens in de media wordt Engeland, toch de bakermat van het voetbal, genoemd als eventuele winnaar. Is dat terecht? Het antwoord hierop is volmondig ‘ja’.

Premier League 
Twintig jaar geleden besloten de twintig beste clubs van Engeland uit de Football League te stappen om een commercieel aantrekkelijke Premier League op te zetten. Het Engelse clubvoetbal was onder meer door hooliganisme op sterven na dood, en de clubs besefte maar al te goed dat het iets moest ondernemen om de Engelse competitie weer aantrekkelijk te maken. Met name aantrekkelijker voor de supporter. Meer supporters betekent meer commercie, meer commercie betekent meer geld en meer geld betekent betere spelers. In die opzet is het ruimschoots geslaagd. In korte tijd is de Premier League de meest aantrekkelijke competitie ter wereld geworden en spelen er tal van wereldsterren voor verschillende Engelse clubs.

Failliet  
Toch dreigt de Premier League het failliet van het Engelse voetbal te worden. Dan hebben we het niet over de 3,9 miljard euro aan schuld die de Premier League clubs gezamenlijk hebben, maar meer over de manier waaraan die 3,9 miljard euro zijn uitgegeven. Kijkend naar de clubs, en dan met name de topclubs, kunnen we concluderen dat er weinig Engelse spelers in de basis staan. De belangrijke posities binnen het elftal worden ingenomen door buitenlandse vedettes, die het niveau van de Premier League flink opschroeven, maar de ontwikkeling van de eigen Engelse spelers in de weg staan. Arsenal was een van de eerste clubs die het presteerde om meerdere malen zonder één Engelse speler aan de aftrap te beginnen. Zolang men presteert maakt het de Arsenalsupporter niet uit hoeveel Engelsen er bij hun club spelen, maar zodra de fan in de zomer zijn nationale team aanmoedigt, krijgt het de rekening gepresenteerd.

Het nationale team
Want buiten het gebrek aan talent in de nationale selectie, verliep de aanloop na het EK sowieso niet zonder slag of stoot. Bondscoach Fabio Capello nam ontslag en John Terry werd de aanvoerdersband ontnomen. Ook heeft de opvolger van Capello, Roy Hodgson, Rio Ferdinand niet geselecteerd voor het aankomende EK. Hodgson zelf beweert dat Ferdinand kampt met rugproblemen, maar in de Engelse media gaan er geruchten dat het ontbreken van Ferdinand een andere reden heeft. Ook kan het de eerste twee wedstrijden van het toernooi geen beroep doen op Wayne Rooney. De aanvaller van Manchester United kreeg in de laatste kwalificatiewedstrijd een domme rode kaart vanwege natrappen, waardoor hij een schorsing opliep. En alsof dit allemaal nog niet genoeg is voor de geplaagde Engelsen, haakt Frank Lampard kort voor het toernooi af vanwege een dijbeenblessure. Ook Cahill en Barry moesten afhaken.

6 + 5 regel
Wat overblijft voor Hodgson zijn, op Joe Hart, Steven Gerrard en Theo Walcott na, matige en jeugdige spelers die niet of nauwelijks internationale ervaring hebben. Die ervaring ontbreekt omdat ze bij hun club of op de bank zitten, of omdat ze simpelweg bij een middenmoter spelen in de Premier League. De reservekeeper, Robert Green, speelde het afgelopen jaar met West Ham United zelfs in The Championship, het tweede niveau in Engeland. Een oplossing voor dit probleem zou de 6 + 5 regel kunnen zijn, waardoor de clubs ‘gedwongen’ worden om met minimaal vijf Engelse spelers te spelen. Hierdoor krijgt het Engelse talent, wat in de nationale jeugdploegen zeker aanwezig is, de kans zich te ontwikkelen, waar uiteindelijk de Engelse nationale ploeg weer van kan profiteren. Maar voorlopig moeten de supporters het doen met deze selectie. En met wedstrijden tegen Frankrijk, Zweden en Oekraïne voor de deur, zullen dezelfde supportersogen waarschijnlijk weer snel gericht zijn op de Premier League.

Niels van Lobberegt kan genieten van wedstrijden uit de Premier League, maar vergelijkt het Engelse nationale team tegenwoordig met vrouwenvoetbal. Je wordt aangestoken door hun enthousiasme, maar na 5 minuten kijk je al op je klokje hoe lang de wedstrijd nog duurt.