ThePostOnline

Het immigratietaboe: Arthur van Amerongen doet Joost Niemöller

30-05-2012 09:03

Onlangs verscheen bij uitgeverij Van Praag Het Immigratietaboe van schrijver Joost Niemöller. Voor Arthur van Amerongen, ook schrijver en tevens schuinsmarcheerder met liefde voor DeJaap.nl, een goede reden om zijn goede oude vriend Joost weer eens op te zoeken en op de bekende Arthuriaanse wijze te ondervragen. Of nouja, ondervragen. Onderonsen. Een dialoog, tussen twee intellectuelen, waarvan de een wel bij Knevel & Van den Brink mag zitten en de ander niet. Maar die ander heeft dan weer een column in de Volkskrant (wie niet), gezellig naast Aaf en Dijkshoorn. En over dat boek van Niemöller: u mag zelf helemaal gratis een bonushoofdstuk lezen (.doc). Inclusief wetenschappelijke dingen over de multiculturele samenleving en netjes wetenschappelijk geannoteerd.

Arthur: Ha die Joost! Jezus man, dat is lang geleden! Ik denk nog vaak en met veel weemoed terug aan de tijd dat wij de Margriet voor Mannen hadden op jouw ooit zo spraakmakende en vernieuwende website, met leuke recepten, televisie- en muziektips, versieradviezen vijftigplussers, respectvolle anekdotes uit de tijd dat we allebei nog de studentenflat op Kattenburg uitwoonden en natuurlijk bleef de literatuur niet onbesproken, onze grote gedeelde liefde. Ik ben inmiddels doorgedrongen tot de bovenwereld en heb nu een wekelijkse column in de Volkskrant, getiteld Ik Arthur van Amerongen. Die is razend populair en ik krijg nu dagelijks minimal tien huwelijksaanzoek uit IJburg en andere kanswijken waaronder Zoetermeer. Ik zag dat je een nieuw boek uit hebt, getiteld Het Immigratietaboe, en ik begrijp via via dat dat veel stof doet opwaaien. Ik heb het helaas nog niet kunnen lezen omdat ik op werkbezoek ben in Spanje en Portugal en vooral de sportkranten lees over het naderende EK (football that is, my dear friend). Over de bovenwereld gesproken: ik begreep uit betrouwbare bron dat jij zelfs in het praatprogramma van Andries Knevel en Arie Boomsma zat, heb je daarin verteld over jouw religieuze ervaringen of ging het over Het Immigratietaboe? Shoot! Ik wil alles weten!

Joost: Hé man, bovenwereld-onderwereld, daar snijd je me wel een thema aan. Ik ben natuurlijk maar een gewoon burgermannetje en heb de onderwereld nooit zo leren kennen als jij, zoals ik nu ook weer mag lezen in de column in de Volkskrant over crack en Suri’s en hoeren en deze of gene verlaten huisvrouw met een bakfiets waar je dan weer zonodig mee moet neuken. Mijn god, Arthur, hebben we nu niet zo langzamerhand een leeftijd bereikt dat het anders moet? Gelukkig zag ik je ook weer op een foto langskomen op een golfbaan te Portugal, die zo hoorde ik, in het bezit zou zijn van Joost den Draaijer. Ken je die ook al? Trouwens, nu we het toch hebben over bovenwereld-onderwereld, hoe zit dat trouwens met deze site DeJaap, tot welke wereld behoort die? Volgens mij zijn het hier allemaal D66-types die echte banen hebben en waarvan de boeken bij echte uitgeverijen worden gepubliceerd. Dus wat ik nu hier weer doe…

Verder haal je het zoals gewoonlijk weer helemaal door elkaar. Die Boomsma is van de KRO hoor, en ook helemaal geen homo, voor je daar weer over gaat beginnen. Jaja, dat was me wat, dat Knevel en van de Brink. Ik zat dan toch maar mooi aan tafel met Marco Borsato. Die maakte de hele avond een onwaarschijnlijk sacherijnige indruk. Er was iets. Maar wat? Na afloop was het nog gezellig met Tijs in de schmink. Hard werken zo’n programma. Ze beginnen al om negen uur, en om één uur in de nacht verlaten ze de studio. En dat vijf dagen achter elkaar. Weet je dat ze die avond wel één miljoen kijkers hadden? Ik kan me daar helemaal geen voorstelling van maken. Over bovenwereld gesproken. Dan ben je wel eventjes helemaal kopje boven. Het is een wonder dat ik toch zo gewoon blijf. Wat ik van jou niet kan zeggen. Staat mijnheer een keertje in de kleurenbijlage van de Volkskrant, gaat die van de weeromstuit drie maanden in Amsterdam hangen, krijgt een fatale ruzie met Paula en neukt de halve stad plat, zogenaamd vanwege lullevedu, raakt aan de crack en wat niet al.

A: Ik hoor het al, je bent gewoon jaloers! Het wordt tijd dat je weer aan de drank gaat, ouwe, na decennia geheelonthouding op doktersadvies. Pero bueno. Dat boek van jou, hoe zit dat precies? Is het waar dat je gewoon stelt dat immigranten van een niet nader te noemen niet-westerse religie een lager IQ hebben dan wij, de autochtonen? En waar baseer je dat op, heb je schedelmetingen verricht in de geest van Lombroso en professor Buikhuijsen? Ik voel me altijd zo gematigd in jouw al dan niet virtuele aanwezigheid, ik word dan een soort Gutmensch die normaliter goed gedijt en welig tiert op Joop.nl. Ik zal eens navragen bij dhr. Bert Brussen, mijn patroon, of het inderdaad waar is dat zijn achterban overwegend bestaat uit brave, hardwerkend D66-menschjes. Als dat waar is, die valse aantijging, hoe komt het dan dat ik door de ballotage ben gerold? Nou? Waar heb je het nou eigenlijk over gehad bij die Knevel & Co? Ook merkwaardig dat ze jou uitnodigen met jouw illustere achtergrond, je zat zeker nog niet in het kaartenbakje daar. Enfin, de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Overigens ben ik door mijn uitgever, de jouw welbekende heer Vic van de Reijt, gepositioneerd als een onvervalste gonzo-auteur, in de geest van Hunter S. Thompson, en verder gekruid met toefjes Jan Cremer en Malcolm Lowry. Nou ja! Somebody has to do the dirty work, nietwaar? Dat betekent wel dat ik moet leven zoals ik nu leef, en bij de Volkskrant zijn ze ook blij omdat ik samen met de onvolprezen Gummba tegengas geef aan Aaf en Nico Dijkshoorn. Maar goed, ik dwaal af, dat boek van jou, de immigratie enzo, kom je inderdaad met nieuwe bevindingen? Die Tijs, die is toch wel homo? Of haal ik nu iedereen door elkaar? Die deed toch Geer en Tijs bij SBS6?

Excuusracist
J: Ach, Arthur, jij bent daar gewoon de excuusracist van dienst. Ik ken ze wel, die D66-mensen. Ze staan zogenaamd open voor alles. Nee, dan de refo’s. Die hebben tenminste principes. Die geven niet mee als je ertegenaan stompt. Ik heb begrepen trouwens dat Brussen ook een refo is, net als jij. Ook mijn lief is een refo van huis uit, dus mij hoef je daar niets over te vertellen. Trouwens over dat IQ, ik maakte Tijs in de schmink heel blij met de mededeling dat refo’s een hoger IQ hebben dan katholieken. Daarna liet ik een veelbetekenende stilte vallen en bracht ik de slag toe: ‘Maar atheïsten zoals ik gaan daar vele keren overheen.’
Tijs kon daar dan wel om lachen, maar het ging niet van harte. Eerlijk gezegd vind ik refo’s die gewoon refo zijn gebleven ronduit ontroerend. Ze hebben iets dappers. Zoals Bert de Vries. Daar ben ik eens langs geweest, in Bennekom. Bert was geheel in het driedelige pak, het was een snikhete dag, maar zijn vrouw droeg een strak tijgerbroekje. Dat zijn dingen die je niet snel vergeet. Overigens komt Brussen ook uit Bennekom, is het niet? Dan moet hij maar de groeten doen aan die andere Bert. Want iedereen kent elkaar daar natuurlijk. Heten ze allemaal Bert daar? Is Bert soms de refovariant van Mohammed?

Maar ik dwaal af. Ja, als het gaat om de wetenschappelijke kant van ons bestaan, dan ben jij inderdaad een soort softie. Dus DeJaap, dat past je wel. Jij hebt de mensen op de ultrarechtse site De Dagelijkse Standaard woedend gemaakt toen je zo begon te zeiken over Wilders, dat die een mavoklantje zou zijn. Ja, dat moet ze hier op DeJaap als muziek in de oren klinken.

Multicultisfeer
Maar laten we het maar niet over Wilders hebben, want de tuindeuren staan open, de zon schijnt, mijn lief loopt zingend door het huis en de kraaien in de populieren hebben kleintjes gekregen. Dit is geen dag om het over Wilders te hebben en weer ruzie te gaan maken. Ik ben trouwens sowieso in een multicultisfeer. Hoewel. Ik moest een portemonnee kopen, dus ik ging de stad in, dat wil zeggen de Javastraat, die ken je vast nog wel. Wat bleek. Alle normale winkels waren dicht, maar alle Turkse winkels waren open. Het was sowieso een komen en gaan van onze islamitische landgenoten. Ze waren in opperbeste stemming. De baard strak geknipt (hoe krijgen ze dat toch zo rechthoekig?) en de vrouwtjes in vers gestreken lappen. Ik zo’n winkel in. Of ze ook portemonnees hadden. Jawel hoor. Maar wat bleek, ze hadden alleen maar portemonnees met kettingen om je sleutels aan vast te maken. Zo’n ketting die er helemaal uitviel als je hem open maakte. Dat leek me nu weer bijzonder onhandig, want je gaat je geld toch niet bewaren op dezelfde plek als je sleutels? Ja, zei die man, maar die ketting kon je er ook af halen. Hallo! Het eindresultaat is dat ik nog steeds geen portemonnee heb. Hoe vind je die. Nu wil ik het niet over IQ en etniciteit hebben, want dan word je weer boos, maar het is toch wel een beetje dom om een portemonnee te verkopen met een ketting die je er dan vervolgens zelf vanaf moet halen. Maar daar gaat mijn boek niet over hoor. Dat is een heel ernstig boek met echte wetenschappers erin.

A: De Javastraat! Breek me de bek niet open! Ik kom daar regelmatig omdat mijn zeer gewaardeerde vriendin, de notoire uitgeefster en Cuba-expert Hanny Roskamp daar woont, althans op een boogscheut afstand van de Javastraat. Hanny heeft net die bestseller en pageturner van Margriet Marbus uitgegeven, Het Verdriet van Gouda. Maar dat terzijde. Ik liep dus door de Javastraat, waar een opstootje was voor een Turkse bakker. Een dronken Marokkaan werd door een menigte broeders, type tuinkabouters a la Jihad4Belgium in bedwang gehouden. De Marokkaan had het schuim op de mond en schreeuwde in erbarmelijk Nederlands (een van de zegeningen van de multiculturele samenleving, het Nederlands als vehikel tussen onze vreemde kostgangers van diverse pluimage) dat die Turk een massamoordenaar was omdat hij de Koerden af had geslacht. Enfin, dat had die dronkenlap natuurlijk weer op Joop.nl gelezen, die zijn nooit vies van wat agitprop voor de goede zaak. Man man, wat een zooitje ongeregeld was het, de slotdag van de Volendamse kermis is er niets bij vergeleken. En er waren niet eens dealers op straat, dat vond ik nog het ergste!

Zeg, neem jij mij eigenlijk wel serieus? Je denkt zeker dat jouw boek voor mij te intellectueel is, dat ik er weer eens geen hout van snap! Wil je anders niet een kleine voorpublicatie doen, doe het voor mij en Bert, wij volgen jou al heel lang hoor, je bent old skool en een lichtend voorbeeld voor vele vrije geesten zoals Bert Bennekom! Beloofd? Kusje dan!

Het Immigratietaboe van Joost Niemöller is hier te koop.